MLADIMA BESPOVRATNO 15.000 EVRA ZA BAVLJENJE POLJOPRIVREDOM

Ministarstvo poljoprivrede je američkoj Međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji DFC predložžilo tri projekta koja su za Srbiju važžna, a koja se odnose na mlade poljoprivrednike i njihovo započinjanje posla, žensko preduzetništvo u poljoprivredi i prehrambenu industriju, izjavio je za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Mi taj projekat već radimo iz nacionalnog budžeta, ali bismo voleli da to radimo sa DFC. To su grantovi od 15.000 evra, bespovratni, za započinjanje biznisa u poljoprivredi za mlađe od 40 godina“, kaže ministar Nedimović.Ti grantovi se naročito odnose, kaže on, na stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, „kao tri teške grane poljoprivrede, koje vezuju ljude za selo“.

Očekivanja su ulaganja DFC i u agroturizam, a Ministarstvo poljoprivrede već ima neke linije koje su „pokrivene“ iz nacionalnog budžeta, iz IPARDa.“Džaba vam sve, ako vi proizvedete hranu, a nemate kome da je prodate“, rekao je Nedimović.

Upitan kada bi planirani projekti sa DFC mogli da počnu da se realizuju, Nedimović odgovara da „to moramo da pitamo komandanta DFC u Srbiji“. „Što se nas tiče, mi možemo sutra, mi smo spremni“, kaže Nedimović.