ODRŽANA ŠESTA PO REDU KNJIŽEVNA KOLONIJA „NAMASIJA“

Danas je u Zabrezi održana šesta književna kolonija Namasija. Teme kolnije su bile: Vreme čistine pod Petrusom i Zabrega – istorija, tradicija, budućnost.

Ove godine KUD Petrus-Zabrega obeležava 70 godina postojanja.
Na koloniji je učestvovalo 20 učesnika: gitarista, književnika pesnika. Književnici su došli iz Paraćina, Beograda, Skorice, Raševice, Trešnjevice, Davidovca i domaćini iz Zabrege. Inspirisani lepotom kulturnog nasleđa, prirodom i rekom Crnicom, pisci su napisali u toku dana 4 pesme na zadate teme. Okupljanje učesnika je počelo od 12 h, a druženje u zelenom amfiteatru  završilo se u 16 h.

“ Ovo je šesta po redu književna kolonija Namasija, prvu knjizevnu koloniju smo održali 2015. godine i time smo zaokružili umetničke kolonije koje organizujemo kod nas u prirodi, i kod ostataka manastira u okruženju Zabrege. Prvo je krenula likovna kolonija ,,Molitva pod Petrusom“ od 2010. godine. zatim kolonija umetničke fotografije ,,Sveta Gora Crnička“ od 2011. godine. osim umetničkih kolonija organizujemo sabor narodnih igara ,,Sveta Ognjena Marija – Petruška“ planinarsku akciju ,,Stazom Petruških monaha“ manifestaciju ,,Kolo pod Petrusom“ i ove godine smo održali i prvi viteški sabor ,,Petrus“ što je ukupno 7 manifestacija iz različitih oblasti, kulture. tradicije, umetnosti. Za šest godina održavanja na književnoj koloniji Namasija je učestvovalo 90 književnika, pesnika iz Paraćina, Beograda, Zemuna, Kruševca, Kraljeva, Trstenika, Ćuprije, Skorice i 8 sela iz opštine Paraćin. Radovi koji su nastali na ovoj koloniji, tj pesme, sastavi, čuvamo i planiramo da izdamo zbornik radova koji su nastali na ovoj koloniji.“ – izjavio je umetnički rukovodilac Kuda Vladan Vučković

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име