14. NOVEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

Danas se, širom sveta, obeležava Svetski dan borbe proziv dijabetesa.
Ova kampanja se svakog 14. novembra sprovodi u cilju skretanja pažnje na problem šećerne bolesti.  Dan borbe protiv dijabetesa ustanovljen je 2006. godine , a za datum je izabran datum rođenja  Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom 1922. godine otkrio insulin.

Logo Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je plavi krug koji simbolizuje jedinstvo globalne dijabetes zajednice u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Cilj je edukovati članove porodice obolelih i kako da prepoznaju simptome, ali i kako da izađu na kraj sa već ustanovljenom dijagnozom. Ovo se prvenstveno odnosi na dijabetes tipa 2, od koga boluje 90% obolelih od šećerne bolesti. Kod 1 od 2 osobe koje trenutno žive sa dijabetesom tip 2 nije postavljena dijagnoza dijabetesa. Zato je poznavanje ranih znakova, simptoma i faktora rizika za sve tipove šećerne bolesti od vitalnog značaja za pravovremeno otkrivanje, bolje zdravstvene ishode i veći kvalitet života.

Dijabetes imaju i deca, što je karakteristika modernog doba i dijabetesa tip 2 koji je povezan sa gojaznošću. On je nekada bio redak u dečjem uzrastu, a sada ga ima veliki broj i dece i odraslih.

Neka istraživanja pokazuju da roditelji  koji imaju decu u uzrastu od četiri do pet godina uglavnom nisu upoznati sa simptomima i ne bi umeli da prepoznaju znake dijabetesa kod svoje dece. Jedan od tri roditelja ih uopšte ne bi primetio.

Nalazi podvlače potrebu za obrazovanjem i osvešćivanjem kako bi se ljudima pomoglo da rano uoče znakove upozorenja za dijabetes. Upravo to je centralna tema ovogodišnjeg obezežavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име