NA DANAŠNJI DAN PRE 57 GODINA UBIJEN JE DŽON KENEDI

Na današnji dan 1963. godine u Dalasu je ubijen američki predsednik Džon Kenedi. Misterija Kenedijevog ubistva još traje, zbog toga što poverljivi dokumenti iz istrage ovog zločina još nisu objavljeni.

Najmlađi američki predsednik, demokrata, Džon Ficdžerald Kenedi ubijen je iz snajperske puške, dok je predsednička kolona sa njegovim otvorenim automobilom prolazila kroz centar Dalasa u Teksasu, nepune tri godine od dolaska na mesto predsednika Sjedinjenih Država.

Američki marinac Li Harvi Osvald uhapšen je zbog ubistva, ali ga je Džek Rubi ubio dva dana kasnije u sedištu policije, pre suđenja.

Razne su teorije se povezuju sa Kenedijevim ubistvom.

Dve godine pre atentata, 27. aprila 1961. godine, Kenedi je u njujorškom hotelu Astoria održao čuveni govor o tajnim društvima koja vladaju svetom ograničavajući ljudska prava i slobode.

„Sama reč ‘tajnost’ štrči u slobodnom i otvorenom društvu i mi kao pojedinci, po svojoj prirodi i istorijskom nasleđu, protivimo se tajnim društvima, tajnim zavetima i tajnim procedurama. Odavno smo odlučili da opasnost od prekomernog i neovlašćenog skrivanja specifičnih dokumenata daleko prevazilazi opasnost koja je u startu dovela do tih mera“, rekao je Kenedi.

Reč je o sistemu koji vrbuje ogromne ljudske i materijalne resurse i stvara konstrukciju usko povezane, vrlo efikasne mašine koja objedinjuje vojne, diplomatske, kontraobaveštajne, ekonomske, naučne i političke operacije.

Kenedi je dodao da nikakav rat nije objavljen i da možda nikad neće ni biti objavljen u tradicionalnom smislu, ali je „naš način života napadnut“.


„Na globalnom planu smo suprotstavljeni monolitnoj i bezobzirnoj zaveri koja prevashodno počiva na prikrivenoj nameri da proširi svoju sferu uticaja; na infiltraciji umesto invazije, na subverziji umesto izbora, na zastrašivanju umesto slobode izbora, na gerili u noći, umesto vojske na svetlu dana“, rekao je Kenedi.

Rešavanje misterije oko Kenedijevog ubistva započeo je republikanski predsednik Džordž Buš stariji 1992. kada je potpisao zakon o objavljivanju ovih materijala.

Pre tri godine predsednik Donald Tramp najavio je otvaranje poverljivih dokumenata o ubistvu Kenedija, ali je ubrzo blokirao takvu odluku, posle apela Centralne obaveštajne agencije i Federalnog istražnog biroa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име