25 NOVEMBAR MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Da li ste znali da je svaka druga žena u Srbiji, u jednom periodu svog života, bila izložena nekom obliku nasilja u porodici ? A kada govorimo o nasilju, misli se i na fizičko i na psihičko zlostavljanje.

Širom sveta se 25. novembar obeležava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prvi put je ovaj datum ustanovljen u Bogoti, 1981. godine, u znak sećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Ovaj datum su 1990. godine prihvatile Ujedinjene nacije i od tada se on obeležava kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

Ženska ljudska prava su neodvojivi deo univerzalnih ljudskih prava i u skladu sa svim međunarodnim dokumentima ta prava moraju da budu garantovana, poštovana i zaštićena.

Vrlo je bitno da se diskriminacija žena kao i nasilje nad ženama prepozna i spreči.
Fizičko nasilje podrazumeva razne oblike fizičkog napada, od čupanja za kosu, davljenja, fizičkih udaraca, pa sve do napada raznim oruđem, oružjem i mučenja.

Psihičko nasilje je podjednako strašno, ali i opasno kao i fizičko. Psihičko nasilje se ispoljava preko verbalnih napada na ženu, pretnji, zastrašivanja, omalovažavanja, ograničavanja slobode govora i kretanja.

Najčešći počinioci nasilja su sadašnji ili bivši partneri, mada se dešava da počinioci budu i drugi članovi porodice, otac, majka, brat, ali i drugi.
Nasilje nad ženama je problem svih nas i nikako ne smemo okretati glavu. Treba da znate da Zakon o borbi protiv nasilja u Srbiji omogućava i anonimno prijavljivanje.

Ukoliko ste i sami žrtva ili znate nekoga ko jeste, nemojte ćutati. Pružite podršku, ne osuđujte, ne tražite opravdanja za tuđa zlodela, prijavite nasilje na vreme dok još nije kasno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име