KO RADI NA DRŽAVNI PRAZNIK IMA PRAVO NA UVEĆANU ZARADU

Dan državnosti Republike Srbije, praznuje se neradno i to dva dana – 15-og i 16-og februara. Tim povodom istraživali smo kakva prava imaju radnici koje poslodavci angažuju za rad i u dane praznika koji su po zakonu neradni.

Državni i verski praznici koji se praznuju u Republici Srbiji 2021.

Nova godina – 1. i 2. januar.
Božic, verski praznik – 7. januar.
Sretenje – Dan državnosti – 15. i 16. februar.
Uskrs, verski praznik – počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa – 30. april, 1., 2., 3. maj.
Praznik rada – 1., 2. maj.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar.

Ako jedan od dana kada se praznuje državni praznik Republike Srbije padne u nedelju,
ne radi se prvog narednog radnog dana.

Navedeni datumi praznuju se neradno u našoj državi ali poslodavac i tada može angažovati zaposlene radi potreba procesa rada. Ono što je važno da znaju zaposleni je da ukoliko rade na dane državnog praznika imaju pravo na isplatu uvećane zarade. Na osnovu člana 108. Zakona o radu zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, i to za rad na dan praznika koji je neradni dan – najmanje 110% od osnovice.

Ovo praktično znači da svi poslodavci koji angažuju svoje radnike u neradne dane moraju da im plate takozvanu „duplu dnevnicu“ odnosno ugovorenu dnevnicu plus najmanje još 110% iste. Ukoliko bi poslodavac propustio da im isplati iznos uvećane zarade radnici imaju pravo na pokretanjale sudskog spora protiv poslodavca gde je uspeh sasvim izvestan jer je zakon u tom pogledu vrlo jasan.

Foto: screenshot Zakon o radu

Pored uvećanje zarade po osnovu rada na dan praznika koji je neradan dan član 108. Zakona o radu propisuje i druge osnove po kojima radnici imaju pravo na uvećanje zarade kao što su rad noću i prekovremeni rad. Tako da ukoliko je ostvareno više uslova za isplatu uvećane zarade oni se sabiraju i radniku sleduje uvećana zarada u zbirnom iznosu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име