ODRŽAN PROTEST POD NAZIVOM „ODBRANIMO PLANINU BABU“

Stanovnici sela Plana, Lešje, Donja Mutnica i Klačevica za vikend su se okupili na protestnom skupu pod nazivom „Odbranimo planinu Babu Lešje i Planu“.

Meštani kažu da se godinu i po dana bore protiv otvaranja kamenoloma, koji je treći na planini Baba i koji ugrožava životnu sredinu i uništava prirodu koja je vekovima ovde.

Takođe tvrde da je planina sa svih strana opkoljena kamenolomima zbog kojih tlo podrhtava, kamena prašina je često u vazduhu, a bunari presušuju.

Pre godinu i po dana meštani su saznali da se da će se praviti još jedan, treći po redu rudnik na planini Babi i da će taj rudnik, odnosno kamenolom, biti 10 puta veći od postojeća dva.

Oni tvrde da će to ugroziti njihovo selo i prirodu te da će takođe postojati mogućnost zemljotresa.

Prošle godine su pokrenuli i peticiju za obustavu radova koju je potpisalo oko četiri hiljade ljudi. Tvrde da je krajem marta ove godine Ministarstvo za zaštitu životne sredine investitoru zabranilo rad na kamenolomu, a nakon njihovog apela koji su uputili Ministarstvu za brugu o selu.

Firma koja izvodi radove je „Kruševac put AD“, a tehnička direktorka firme tvrdi da oni nemaju zabranu za rad, već zabranu za eksploataciju. Takođe navodi da postoji razlika između istražnog polja i istražnih poslova i zabrana rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име