Za sve đake nastavnike i roditelje! Platforma „Čuvam te“ u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Platforma ‘Čuvam te’ je prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji.

Ova platforma namenjena je deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali će je koristiti i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se borili protiv tog problema.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, koja je i predstavila pomenutu platformu, istakla je da je u svrhu borbe protiv vršnjačkog nasilja izmenjen i Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju tog problema.

Uskoro moguće online prijave nasilja

Roditelji, učenici i nastavnici na ovoj platformi moći će da pronađu sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama, a ona ujedno objedinjuju sve nadležne resore – za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, za unutrašnje poslove, za trgovinu, turizam i telekomunikacije, za brigu o porodici i demografiju i za zdravlje. Takođe, posebno je važan segment koji se odnosi na online obuke za učenike, roditelje i nastavnike.

Istovremeno najavljeno je i da će vremenom platforma biti unapređivana i da se na tome kontinuirano radi. Sledeći važan korak je omogućavanje online prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave.

Time će borba protiv vršnjačkog nasilja, dobiti novu dimenziju, sigurnije okruženje za najmlađe sugrađane i mnogo kvalitetnije uslove rada za prosvetne radnike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име