9. MAJ DAN POBEDE NAD Fašizmom- U Paraćinu simbolično obeležen polaganjem venaca

Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona. Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca. U Moskvi se svake godine povodom Dana pobede održava grandiozna vojna parada.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, danas su položeni venci na spomenik narodnom heroju Branku Krsmanoviću.

Vence su položili predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, kao i Udruženje boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin, Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i SUBNOR.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име