15. MAJ-MEĐUNARODNI DAN PORODICE – Izazovi za vreme pandemije

Međunarodni dan porodice obeležava se 15. maja, a od 2020. godine je u znaku jedne od najvećih javnozdravstvenih i društvenih kriza.

Pandemija COVID-19, ukazala je na važnost ulaganja u socijalne politike koje štite najugroženije pojedince i porodice. Porodice su te koje nose najveći teret kriza, one štite svoje članove, brinu o deci koja su sprečena da idu u školu, dok se istovremeno nastavljaju radne obaveze.

Dok se svet bori da odgovori na krizu COVID-19, postoji realna prilika da se preispita i transformiše način na koji funkcionišu naše ekonomije i društva kako bi se podstakla veća ravnopravnost.

„Rodna ravnopravnost neće biti dostignuta bez veće jednakosti u porodicama. Znamo da pandemije različito utiču na žene i muškarce i da žene preuzimaju veći teret kod kuće u odnosu na muškarce. Toliko je porodica koje su pogođene ovim novim uslovima, i muškarci mogu igrati važnu ulogu u svojim domovima. Oni mogu preuzeti svoj deo obavljanja neplaćenih poslova i brige u domaćinstvu, i na taj način dati pozitivan primer svojoj deci“, rekao je Džon Kenedi Mosoti, direktor Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име