Za prvo dete 5.000 evra, pomoć pri vantelesnoj oplodnji – Država najavila nove mere za podsticaj rađanja

Nove mere za podsticaj rađanja u zemlji biće usvojene do početka septembra, a od njih se očekuje da pomognu borbu sa padom nataliteta, što je jedan od najvećih problema naše zemlje. Lako se obnavlja društvo koje je bogato decom.

Najavljujući nove poteze države u borbi sa belom kugom, ovo je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je u utorak ugostio mlade sportiste sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i dijaspore, učesnike kampa „Srbija te zove 2021“ i naglasio da je podsticanje rađanja jedan od nacionalnih prioriteta.

Takođe je naglasio da će opštine i gradovi novac za novorođenčad moći da preusmere na druge probleme. Ova stimulacija, kako je rekao, sigurno će važiti za prvo dete, kako bi se podstakle majke da ranije rađaju, naročito u siromašnijim krajevima Srbije.

Kako je pojasnio, u planu su tri velike promene. Priprema se povećanje novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zarada trudnica i porodilja, kao i pojednostavljivanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju. Biće promenjen i prag godina žena, do kojih će država finansirati pokušaje vantelesne oplodnje.

Sve zajedno, očekuje se da nove mere bar donekle doprinesu povećanju broja dece, jer je depopulacija glavni problem države.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име