Svilajnac impozantno obeležio Dan opštine otvaranjem spomenika Resavcu

Svilajnac je juče spektakularno obeležio Dan opštine otvaranjem spomenika vojvodi Milosavu Zdravkoviću Resavcu, koji je bio začetnik savremenog Svilajnca. Naime, od 29.juna 1866. godine, Svilajnac je proglašen varošicom ukazom kneza Mihaila Obrenovića.

Obeležavanje Dana Svilajnca otpočelo je otkrivanjem portreta Milosava Zdravkovića Resavca iz 1838. godine, autora Uroša Kneževića, u holu Centra za kulturu, a potom su predstavnici opštine položili vence na grob Resavca u porti crkve Svetog Nikole u ovom gradu.

Zatim je u večernjim satima održana Svečana akademija u glavnoj ulici, gde su uručene plakete Opštine Svilajnac vladiki braničevskom Ignjatiju i ministru za inovacije i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću.

Novčane nagrade u iznosu od 60.000 dinara dobili su đaci generacija, a 30.000 osvajači jednog od prva tri mesta na republičkim takmičenjima. Takođe, ustanovama i pojedincima su uručene zahvalnice.

-Mi smo na dobrim temeljima nastavili da stvaramo ono što je započeto pre skoro 200 godina. Resavac bi sigurno bio ponosan na ono što smo uradili u proteklih 10 i više godina. Danas se opština Svilajnac i zvanično odužila Milosavu Zdravkoviću Resavcu podizanjem i otkrivanjem spomenika. Svilajnac ide u dobrom pravcu, naš je plan za naredne godine da završimo kanalizacionu mrežu, ove godine kompletno vodovod. Očekujemo početak jednog od velikih projekata na teritoriji naše opštine, a to je izgradnja novog mosta i obilaznice oko Svilajnca u dužini od 12,5 kilometara. Postoje puno projekata koji se realizuju na teritoriji opštine Svilajnac. Reći ću za kraj da je Resavac uspeo od sela da napravi varošicu, a mnogi kažu da smo mi od te varošice uspeli da stvorimo jedan mali grad. A da bi jedan grad bio grad, mora da dobije gradski muzej, te ove godine krećemo sa realizacijom tog projekta. Nadam se da ćemo sledeće godine na isti dan otvoriti i muzej, da bi sve značajne stvari za ovaj grad budu stavljene na jednom mestu, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Ministar Nenad Popović je u svom izlaganju zaključio da Svilajnčani ne treba da brinu za svoju budućnost jer postoji veliki broj talentovane dece za matematiku, tehniku i tehnologiju:

-Svilajnac jeste, i on će sigurno biti u budućnosti još snažniji i bolji centar za matematiku, tehnike i tehnologije. Svilajnac odnedavno poseduje i Inovativni startap centar. Nove startap kompanije neće svoje proizvode prodavati samo ovde u Srbiji, već će ih izvoziti po celom svetu. Najbolji tehnički fakulteti na svetu se nalaze baš u manjim gradovima koji imaju izvanrednu privredu. Centar tehnike i tehnologije Srbije trebalo bi da bude baš u Svilajncu, pored ovakve privrede i sjajne dece. Mislim da je važno u budućnosti da se razmišlja o otvaranju tehničkog fakulteta ovde u Svilajncu.

Ministar Popović se osvrnuo i na svilajnačku infrastrukturu:


-Za godinu dana ovde je izgrađeno 5 fabrika koje su krenule s radom. To se, ako gledamo po broju stanovnika, nije desilo ni u jednom srpskom gradu, a verujem ni u celom regionu jugoistočne Evrope. Uskoro će biti izgrađen i most i zaobilaznica. Krenulo je projektovanje, a uskoro i gradnja najsavremenije kanalizacione mreže. A nadamo se da ćemo sledeće godine ovde otvoriti i novi muzej. Ova nova infrastruktura će omogućiti mnogo bolji život svim Svilajnčanima. Moram da kažem, da je za mene lično, Predrag Milanović najbolji predsednik opštine, završava ministar Popović.

Za sam kraj ove svečane manifestacije otkriven je spomenik Resavcu na trgu heroja uz spektakularni vatromet.

May be an image of 10 people, people standing, monument and outdoors


Autor spomenika je akademski vajar Zoran Ivanović. Bronzana skulptura sa likom Milosava Zdravkovića Resavca izrađena je u umetničkoj livnici „Kuzman“ u Smederevu. Ukupna visina spomenika je 4,2 metra. Spomenik Resavcu je postavljen na mestu odakle je u ono vreme počinjalo njegovo imanje.