U Paraćinu do 17. jula izložba Etnografskog muzeja „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“

Stanovnici Pomoravskog okruga imaju još uvek vremena da dođu u Paraćin i u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja da pogledaju izuzetnu izložbu Etnografskog muzeja iz Beograda pod nazivom „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“. Ulaz je slobodan.

Na izložbi je predstavljeno 55 elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje su zajednice u Srbiji, prenoseći s generacije na generaciju, sačuvale do danas i upisale u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Deo izložbe čine i elementi koji su, upisom na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, postigli i međunarodnu vidljivost – porodična slava, tradicionalna narodna igra kolo, pevanje uz gusle i zlakusko lončarstvo.

Gostovanje izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, autorke Danijele Filipović, u Zavičajnom muzeju Paraćin, nastavak je aktivnosti koje Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu ostvaruje u cilju promocije živog nasleđa Srbije i podizanja svesti o značaju njegovog očuvanja.

Photo: Printscreen Facebook