U Paraćinu je u toku 17. Međunarodni šahovski festival koji je okupio više od stotinu šahista, među kojima i vrhunske velemajstore. Takmičenje se održava na bazenima Prestiž, a brojni igrači se nadmeću u dve kategorije. Direktor festivala, Saša Jevtić, prokomentarisao je kako protiče turnir i koji igrači su do sada ostvarili najbolji plasman.

U nedelju, 7. jula, održana je prva prateća manifestacija turnira, 20. Memorijalni Rapid turnir „Uroš Dinić“, na kom je nastupilo 145 igrača iz 22 federacije.

Danas je na programu druga prateća manifestacija, Otvoreni brzopotezni turnir Paraćin 2024, na kome nastupa 106 igrača. Nakon proglašenja najboljih u okviru ovog turnira, nastavlja se sedmo kolo Međunarodnog šahovskog festivala. Festival je okupio brojne takmičare različitih uzrasta, a specifično je to što najmanje šahista dolazi iz naše zemlje. Direktor festivala, Saša Jevtić, prokomentarisao je iz kojih zemalja dolaze najbolji takmičari.

Međunarodni šahovski festival trajaće do četvrtka, 11. jula, a organizatori su Omladinski šahovski klub “Paraćin” i Turistička organizacija opštine Paraćin, uz podršku lokalne samouprave i generalnog partnera, kompanije Moravacem. Ukupni nagradni fond ovog takmičenja iznosi 1 750 000 dinara.