Od naredne nedelje, počevši od 22. aprila pa sve do 28. aprila, održaće se Nedelja otvorenih vrata za vakcinaciju protiv HPV-a (humanog papiloma virusa). Tokom ovog perioda, od 8 do 18 časova, u prostorijama Školskih dispanzera – Domova zdravlja Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Ćuprija biće organizovana vakcinacija. Cilj ove inicijative je sprečavanje infekcija izazvanih HPV virusom, koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Vakcina Gardasil 9 je besplatna za decu oba pola od 9 do 19 godina, a nedelja otvorenih vrata je posebno namenjena deci 2005. godišta, kako bi iskoristili poslednju priliku da se vakcinišu o trošku države. Ovo je važan korak u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV virusom, a vakcinacija je pokazala svoju efikasnost i bezbednost.

Roditelji koji razmišljaju o vakcinaciji svoje dece mogu se konsultovati sa pedijatrima radi dobijanja preporuka i informacija o beneficijama vakcinacije. Roditelji dece uzrasta do 15 godina, koji žele da vakcinišu dete HPV vakcinom, mogu se obratiti izabranom pedijatru u Domu zdravlja, gde su dostupne vakcine. Deca sa navršenih 16 godina života i starija, mogu i sama da se jave svom izabranom lekaru. Ovo je važan korak ka stvaranju kolektivnog imuniteta i očuvanju zdravlja dece.